Празници

20 ОУ Тодор Минков отбеляза тържествено 24 май

 

Над сто ученици, учители и родители от 20 ОУ Тодор Минков отбелязаха тържествено 24  май, като украсиха с пролетен венец барелефа на Тодор Минков и се включиха в празничното шествие по случай 24 май.

С нашата азбука вече 12 века отстояваме правото да ни има като народ с несломим дух и просветна сила. Това каза в словото си кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на официалната церемония по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост пред Националната библиотека в столицата, Фандъкова подчерта, че именно малките деца, които тепърва се учат да четат и пишат, са пазителите на словото. „Трябва да го знаете, защото вашите желания и любопитство са разказите за нашето бъдеще”, се обърна кметът към най-малките на празника. 
„Честит празник на словото и книжовността! Честит празник на духа и съзиданието! Създаването на славянската азбука и отстояване на правото на един народ да слави Бога и да чертае бъднините на свой език е било революция в тогавашния свят. Революция, чиито размери и смисъл днес трудно можем да си представим. С нашата азбука вече 12 века отстояваме правото да ни има като народ с несломим дух и просветна сила. Това е силата на създаващите. Те са мъдреците на времето си и съвестта на поколенията, които стават с историята и дават смисъл на думите ни – на думи като доброта и благодарност, приятелство и обич. И всеки може да бъде учител по доброта и доблест – сега, когато това е най-голямата смелост”, каза още в словото си Йорданка Фандъкова. 
По думите й, общото вярване е, че можем да сме успешни само чрез модерно и качествено образование. „Радвам се, че сега образованието е изведено като национален приоритет, свързан с по-добро финансиране и с възможността всяко дете да бъде в училище. Вярвам, че това усилие ще получи подкрепа от цялото общество: професионалисти, родители, бизнес”, посочи Фандъкова. По думите й, истински големите революции са революциите на познанието – те са в смелостта да знаеш.

Продължава...

24 МАЙ - ПРАЗНИК НА ПРОСВЕТАТА, КУЛТУРАТА И ДУХОВНОСТТА

 

20 ОУ ТОДОР МИНКОВ КАНИ ВСИЧКИ НАСТОЯЩИ И БИВШИ УЧЕНИЦИ, УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ ДА ОТБЕЛЕЖИМ ЗАЕДНО ПРАЗНИКА НА ПРОСВЕТАТА, КУЛТУРАТА И ДУХОВНОСТТА - 24. МАЙ!

Празникът ще започне в 9.00 ч. в двора на училището с изплитане на майски венец за портрета на братята Св. Св. Кирил и Методий. От 9.30 училищната общност ще се отправи към сградата на Президентството, от където в 10 ч. ще започне тържественото шествие. Тържеството ще завърши с поднасяне на цветя на паметника на Светите братя пред Народната библиотека в 11. 00 ч.

Продължава...

СЛЕДВАМЕ ЗАВЕТИТЕ НА ТОДОР МИНКОВ

На 21 и 22.04.2017г. представители от 20. ОУ ” Тодор Минков” бяха официални гости на тържествата, посветени  на 150-годишнината от основаването на Южнославянския пансион в град Николаев, Украйна. Официалната покана до ръководството на  училището беше изпратена   от  декана на филологическия институт Александър Пронкевич и местните българи - Олга  Колот и  д-р Владимир Гамза. Чрез този жест се постави начало на бъдещи близки контакти  между  местната българска и украинска  обществена и научна общност и  20. ОУ.

Чрез организираните събития се реализира една от общите цели - да се съхрани завета на големия будител Тодор Минков, който е смятал, че образованието е най-важно за просперитета на една нация.  На празничните мероприятия  бе открит бюст-паметник на  Тодор Минков, основател на Пансиона и патрон на 20. ОУ.

    Госпожа Снежана Недкова – ЗДУД и Петьо Иванов, преподавател по история, докторант на Софийски университет, присъстваха на празненствата, посветени на Тодор Минков и неговото дело. Тя бяха посрещнати особено радушно от своите колеги в Украйна. Това събитие показа, че въпреки разстоянието, което дели Николаев от София, връзките между двата града са силни и топли. Благодарение на Южнославянския пансион и 20. ОУ „Тодор Минков”, делото на Минков и до днес надхвърля териториални граници.

Госпожа Недкова и господин Иванов  взеха участие в международната научна конференция „Славянски студии”. На нея бяха представени различни аспекти от дейността на училищния патрон, а представителите на 20. ОУ запознаха присъстващите с методите на преподаване в училището и начина, по който запазват завета на Тодор Минков. /снимка на участниците/

По време на пътуването бяха установени лични контакти с местни бесарабски и таврийски българи. Контактите показаха, че 20 ОУ като една съвременна българска образователна институция трябва да полага усилия за устаноняване и засилване на връзките межу училищната общност и тези български райони в Украйна. Представителите на 20. ОУ осъществиха контакт с една от най-старите български образователни институции- Болградската гимназия. / 2 снимки от гимназията /

 

Продължава...

Честит Национален празник - Трети март!

 

Честит Национален празник на България – 3 март!

Днес се навършват 139 години от Освобождението на страната ни. 
На 3 март през 1878 г.  е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава.

За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 г., а десет години по-късно 3 март е обявен за Национален празник на Република България.

Продължава...

ДА ПРОГОНИМ ЗИМАТА

НЕКА ДА ТАНЦУВАМЕ,

НЕКА ДА ПЕЕМ,

НЕКА СЕ ШЕГУВАМЕ И ДА СМЕ РАДОСТНИ!

ВСИЧКИ КОСТЮМИРАНИ И ЗАД МАСКИ СКРИТИ!

ТАКА ЩЕ ПРОГОНИМ ЗИМАТА,

ЗИМНАТА СЛАНИНА И

УЖАСНОТО ЗИМНО НАСТРОЕНИЕ!

По традиция на 24 февруари, в навечерието на Великденския пост,  20 училище ще отпразнува границата между зимата и пролетта и ще почете възраждащата се природа.
Учениците, които изучават немски език, ще изпратят зимата с веселия карнавал Фашинг. Франкофоните ще се включат в празника с демонстрация на Карнавално шествие Марди гра.

Програмата на Карнавала:

за I. и II. клас

Учебни занятия  до 13.30 ч.

От 13.30 до 15.00 - подготовка за Карнавала.

От 15.00 ч до 16.15 - Дефиле на костюмите, представяне - на немски или френски език - по класове.

От 16.15ч. - Карнавално шествие в двора на училището

за III. и IV.клас

Учебни занятия  до 15.00 ч.

от 15.00 до 16.00 - подготовка за Карнавала

от 16.00 до 17.30 - Дефиле на костюмите и представяне на класовете - във физкултурния салон

От 17.30 ч. карнавално шествие по прилежащите на училището улици

за V. клас

Учебни занятия до 10.00 ч.

Подготовка за карнавала - от 10.00 до 10.30 ч.

Дефиле на маските и представяне на класовете - от 10.30 до 11.30 ч. във физкултурния салон

От 11.30 -Карнавално шествие по прилежащите на училищния двор улици

За VI. и VII. клас

Учебни занятия до 10.00 ч.

От 11.00 до 11.30 ч. - Подготовка за карнавала 

От 11.30 до 13.00 ч.  - Дефиле на маските и представяне на класовете - във физкултурния салон

От 13.00 - Карнавално шествие в района на училището

 

Продължава...

20. ОУ „Тодор Минков” празнува своя 110-годишен юбилей на 19.12.2016 г. 

Училището ще отбележи празника си с тържествена продукция - открит урок „110 години 20. ОУ - отговор на въпроса: историческото време ли ражда личности като Тодор Минков” в Зала 1 на НДК, която  започва с изпълнение на химна на 20. ОУ „Хор на сътворението”, подарък от възпитаника на 20 училище - известния български композитор Виктор Чучков. 

Специален гост на открития урок е писателят Стефан Цанев - в разговор за националните ценности и добродетели, за големите личности и образованието. 

 

 

Специално подготвената за празника дигитална продукция припомня биографията на Тодор Минков и атмосферата на времето, когато е живял патронът на 20. ОУ. Кратък разказ в слово и образ за историята на училището от годината на неговото създаване до днешни дни въвежда гостите в живота на училището в 21 век. Урок по родолюбие и духовна щедрост изнасят възпитаниците на 20. училище чрез своите инициативи и срещи, посветени на празника. Само малка част от талантливите си ученици училището ще представи на празничната  сцена.

Продължава...

ПРАЗНИЧЕН МЕСЕЦ НА УЧИЛИЩЕТО

Седмица на християнските добродетели – 21.11- 25.11. 2016 г.

Ден на християнското семейство - участие на хор „ Рая” в храм Света София, 21.11..2016 г от 18.00 ч.

Конкурс за есе  на тема:  ” Историческото  време ли ражда личности като Тодор Минков”

Училищната библиотека открива изложби:

·        „Класиците на българската литература- стари  издания от 30-те до 50-те години на 20 век” – от фонда на библиотеката

·        „Училището в снимки и документи”

Среща на учениците от 6 б клас с  писателката Калина Янева -  21.11.2016 г от 14.20 ч.

Откриване на Изложба под надслов ”20 ОУ през поколенията” – 22.11.2016 г в стаята на I.а клас

Състезание по катерене на стена за учениците от  четвъртите класове – 24.11.2016 г. – физкултурен салон

Среща на учениците от 5 г клас с  доц. д-р Найден Шиваров, БАН - Запознайте се с „Робко“- 24.11.2016 г. от 16.10ч.

Състезание по катерене на стена за учениците от  четвъртите класове – финал - 25.11.2016 г. от 8.15 ч. – физкултурен салон

 

 

Здрави, весели, щастливи творци – 28.11. - 02.12.2016 г.

Награждаване на победителите в спортните състезания и училищния турнир „Тодор Минков“-28.11.2016 г. 12.30 ч.

Час на класа  в 3 б. клас на тема: ”Приятелството“ - 29.11.2016 г. от 12.20 ч.

Участие на ученици от 5 и 6 клас с изучаване на немски език и  хор „ Рая” в Немски коледен базар – 30.11.2016 г. от 11.30 ч.  

Учениците от първи клас оцветяват  коледни керамични фигури за Коледния базар – 30.11.2016

Участие в състезание по немски език, организирано от издателство КЛЕТ- 02.12.2016 ч. -12.00 ч.

 

 

Продължава...

110 години 20 училище Тодор Минков

По повод 110 годишнина от създаването си  20-то Училище Тодор Минков  обявява от 19 ноември до 19 декември ПРАЗНИЧЕН МЕСЕЦ  НА УЧИЛИЩЕТО.

Програмата на празника включва множество инициативи на учениците, учителите и родителите от училищната общност и ще завърши с Празничен Спектакъл: "110 години 20-то  училище Тодор Минков", който ще се състои в Зала 1 на Националния дворец на културата на 19.12. 2016 г. от 18.00 ч.  

 

На празника са посветени тематични седмици:

Седмица на християнските добродетели – 21.11-25.11. 2016 г.

Здрави, весели, щастливи творци – 21.11.-02.12.2016 г.

Наследници на Тодор Минков – просветител и благотворител – 05.12. – 09.12.2016 г.

Верни на традицията, устремени в бъдещето – 12.12. - 16.12.2016г.

 

 

  • Публикувана в Празници
  • Написана от
Продължава...

Сирни Заговезни

На 12 март 2016 г., учениците от 2 „а“ клас с изучаване на френски език от 20.ОУ  „Тодор Минков“ отправиха своя поздрав към служителите на РИО-София-град по случай празника „Сирни заговезни“. 

Продължава...
Абонамент чрез RSS

Актуално

Информация

Контакти

  ул. "Княз Борис I" № 27
     гр. София, 1463

  02/ 9521304

  0879121492

  ou20sofia@abv.bg

  Facebook страница

Google Maps