20 ОУ "Тодор Минков"

Уеб сайт::

Отличници по честност и добросъвестност

Шестокласниците Адам Ангелов и Валентин Костадинов са главни герои в една история, която е пример за честност и почтеност.

Двамата съученици намират изгубена дебитна карта пред сладкарницата, намираща се в близост до нашето училище, на ъгъла на бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Княз Борис I”. Те не се поколебават нито за миг в решението си  да върнат незабавно картата на нейния собственик. „Подобно нещо би могло да се случи на нашите родители и си представям как биха се притеснили“ – аргументира се Адам, изразявайки своята съпричастност.

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА 20. ИОУ "ТОДОР МИНКОВ"

На 15. януари ученици, учители и гости тържествено отбелязаха 188 години от рождението на Тодор Минков. След тържественото вдигане на националното знаме под звуците на химна на Република България учениците изпяха химна на Европа и посрещнаха знамето на училището.

В словото си директорът А. Андреева очерта моралните ценности и добродетели, които ни е завещал Тодор Минков, преди всичко родолюбие и стремеж към знанието, но и чест, достойнство, храброст, великодушие, взаимопомощ, безкористно дарителство.

След изпълнението на кратка художествена програма от вокалните групи от начален етап и ученици от 4 и 5 клас, ученичките от втори и пети клас Минкови, преки наследнички на патрона на училището, ученическият актив и представители от всички класове тържествено поднесоха венец на барелефа на Тодор Минков.

 

Светли и вълнуващи Рождественски празници!

Ученици от 20. ИОУ "Тодор Минков" представиха сценката "Рождество Христово" пред свои връстници от домове за деца, лишени от родителски грижи. Събитието, състояло се в столичния храм "Св. Параскева" в навечерието на Коледа, е поредната изява на участниците в проекта "Милосърдие чрез познанието" с ръководители Руска Тошева, Надежда Димитрова и Иванка Бакалова.

Среща на Обществения съвет

На 23.11.2017 от 18 часа ще се проведе среща на ОС при следния ред:

1. Обсъждане на текущите и предстоящи задачи съгласно графика

2. Обсъждане резултатите от проверките (13 и 14 ноември 2017) на училищния стол

3. Разни

"МузикАнтс" среща класиката със съвременността

Струнният квартет "МузикАнтс" слезе от концертния подиум, за да посети 20. ИОУ "Тодор Минков" по покана на преподавателката по музика Надежда Димитрова. Талантливите инструменталисти Росица Чопева (цигулка), Грациела Панайотова (цигулка), Стефания Янкова (виола) и Виктор Трайков (виолончело) изнесоха два прекрасни камерни концерта пред учениците от втори, трети, пети и шести клас. В специално адаптиран за детска аудитория вариант музикалната формация представи "Елегия" из Струнен квартет №4 от съвременния латвийски композитор Петерис Васкс и две вариации от Петър Дундаков (най-новата му творба звучи във филма "Възвишение") върху теми от шедьовъра "Кармен". "Учениците проявиха интерес и внимание към музикалната ни програма - споделя Грациела Панайотова.- Тя е част от предстоящия ни концерт на 8 декември в Студио 1 на Българското национално радио. Ще се радваме много да се срещнем отново!"

 

Дигиталните компетенции: жизненоважни за учителите и учениците на 21-ви век

 

Дигиталните компетенции са ключови за обучението, работата и активното участие в обществото. За училищното образование е еднакво важно да се разберат тези компетенции и да се знае как да се подпомогне тяхното развитие.

Какво представляват дигиталните компетенции?

Дигиталните компетенции са сред осемте ключови компетенции и се отнасят до критичност и увереност при употребата на пълния набор дигитални технологии за информация, комуникация и базово разрешаване на проблеми във всички аспекти от живота. Това може да не звучи сложно за много от нас, но според информационното табло за 2015 г. на Европейската програма в областта на цифровите технологии 40% от населението на ЕС не разполага с достатъчно дигитални компетенции - в това число 22%, които изобщо не използват интернет.

Също така е важно да се вземе предвид това, което Риина Вуорикари пише в своята експертна статия, а именно че „дигиталните умения са преносими и ни помагат да овладеем и други ключови компетенции като комуникативни, езикови умения или основни умения по математика и природни науки“.

За да бъде разбрано по-добре естеството на тези компетенции, Европейската комисия разработи Европейска рамка за дигитална компетентност на гражданите(DigComp), включваща пет области: информационна грамотност; комуникация и сътрудничество; създаване на дигитално съдържание; безопасност и разрешаване на проблеми. Заедно те включват 21 компетенции – кликнете под снимката и вижте на инфографиката в колко от тях вече сте уверени!

https://www.schooleducationgateway.eu/downloads/images/DigiComp.PNG

В близко бъдеще преподавателите ще имат собствена рамка, наречена DigCompEdu. В предварителното предложение са налице шест области на развитие, включително професионална среда; създаване и споделяне на дигитални ресурси; управление на приложението на дигитални инструменти; оценяване; овластяване на обучаващите се и подобряване на дигиталните им компетенции. Следете за новини, свързани с тази инициатива!

 

 

Тв журналист слезе от екрана, за да ни гостува

Журналистът от тв "Европа" Ангел Бончев посети 20. ИОУ "Т.Минков", за да представи на учениците детската си книга „Свети Лука Доктора“. Той разказа за живота и чудесата на Лука Кримски, който със силата на вярата и с таланта си на лекар е изцелил много хора от тежки болести. Авторът прочете интересни откъси от своята книга, богато илюстрирана от художничката Светла Цветанова, и отговори изчерпателно на въпросите, които му зададоха децата. "В България свети Лука не е много популярен, но колкото повече светци познаваме и се уповаваме на тях, толкова повече молители пред Бога ще имаме" - заяви с увереност Ангел Бончев.

В час по милосърдие

Детско нетърпение и радост изпълниха столичния храм "Св. Неделя" в съботната сутрин на 14. октомври. Момичета и момчета от 20.ИОУ "Т. Минков", техните родители и преподаватели присъстваха на тържествен водосвет по повод официалното откриване на образователния проект "Милосърдие чрез познанието". Инициативата, получила личната благословия на Негово светейшество българския патриарх Неофит, е финансирана от фондация "Комунитас" и подкрепена от фондация "Дарби".

В рамките на учебната година 37 деца от първи до четвърти клас ще навлязат в духовните дълбини на християнската вяра. За всяка стъпка те ще намират упование и подкрепа от нашите сърцати учители. В изучаването и тълкуването на Свещеното писание ще им помага Руска Тошева. Тайните на православната иконография ще им разкрие Иванка Бакалова, а в изкуството на църковнославянските песнопения ще ги посвети Надежда Димитрова. Ръководител на проекта е ставр. ик. Мина Минчев, председател на Църковното настоятелство на "Св. Неделя".

Децата получиха индивидуални комплекти с материали, необходими за техните занимания, и са готови да творят. Искрата на вярата вече се разпалва. Петокласничката Емма Радушева, насърчена от своите родители и преподаватели от проекта "Милосърдие чрез познанието", реши да приеме Светото кръщение, едно от седемте тайнства на православната вяра. Ритуалът ще бъде отслужен в катедралния храм "Св.Неделя". 

На добър час, деца и учители!

 

Абонамент чрез RSS

Актуално

Информация

Контакти

  ул. "Княз Борис I" № 27
     гр. София, 1463

  02/ 9521304

  0879121492

  ou20sofia@abv.bg

  Facebook страница

Google Maps